InnoMed støtter i dag flere prosjekter i spesialist- og primærhelsetjenesten med prosessveiledning.
Prosessveiledningen går ut på at vi støtter prosjekter i kommuner og helseforetak med kompetanse, erfaring og nyttige verktøy. Våre rådgivere gir veiledning i alt fra innsiktsarbeid, tjenestedesign, arbeid med gevinstrealisering og forankring i komplekse prosjekter.
I det følgende presenteres en oversikt over prosjektene InnoMed støtter med prosessveiledning, og hva vi støtter dem i.
Prosjekttittel: OUS Behandlingslinjen
Prosjekteier: Oslo Universitetssykehus, Regionsenter for habiliteringstjenesten for barn og unge (RHABU)
Beskrivelse av prosessveiledning: Helse Sør-Øst jobber for tiden med videreutvikling og implementering av behandlinglinje for rehabilitering av barn og unge med moderat og alvorlig ervervet hjerneskade. Alle de ulike helseforetakene i Helse Sør øst og Statped er involvert. Behandlingslinjen beskriver fem faser og omfatter hele pasientforløpet fra akutt behandling, via institusjonsbasert rehabilitering til oppfølging fra kommunale tjenester, habiliteringstjenesten og Statped etter hjemkomst.
InnoMed støtter prosjektet med å veilede arbeidsgruppen i prosessveiledning med fokus på innsiktsmetodikk, interessentanalyse, utforming av intervjuguider, kompetanseoverføring og planlegging av samhandlingsmøter. InnoMed bidrar med å samle informasjon som støtter arbeidet knyttet til behandlingslinjen og systematisering av innspill og behov fra innsiktsarbeidet. InnoMed støtter også prosjektet ved å fasilitere dialogmøte med interessenter som er involvert i oppfølgingen av barn og unge med ervervet hjerneskade, og hvordan sikre god kommunikasjon til kommuner slik at det tilrettelegger for fremtidig samhandling og kontakt. I tillegg kartlegger InnoMed hvordan en kompetansepakke kan på best mulig måte bygges opp for å sikre at informasjon og kompetansebehov er forståelig for både bruker/pårørende og kommunalt personell (både med og uten helseutdanning)
Kontaktperson
Marit Braanen - Prosjektrådgiver OUS.
Prosjekttittel: Utprøving av digital hjemmeoppfølging på Agder
Prosjekteier / leder: E-Helse Agder,
Beskrivelse av prosessveiledning: Kommunene på Agder og Sørlandet sykehus (SSHF) har flere pågående tiltak som handler om digital hjemmeoppfølging: Kommunene gjør oppfølging av kronisk syke pasienter med KOLS, diabetes og hjertesvikt samt oppfølging av personer med psykisk sykdom. Sykehuset har etablert forløp for personer med leddgikt, innen psykiatri, og nyfødte barn. Både kommunene og sykehuset benytter digital hjemmeoppfølging til oppfølging av Covid-19-smittede pasienter. I forløp for kronikere, jobber nå kommunene inkludert fastleger og sykehuset med sømløse forløp hvor pasienten opplever en helhetlig tjeneste med digital hjemmeoppfølging på tvers av forvaltningsnivå.
Agder-samarbeidet har tidligere deltatt i Norsk Forskningsråds utprøving av forløp for kronisk syke pasienter, og deltar nå i den nasjonale utprøvingen i regi av Nasjonalt Velferdsteknologiprogram. Til sammen har nå ca. 160 pasienter tjenester med digital hjemmeoppfølging på Agder.
InnoMed bistår med følgende:
- Tydeliggjøring av inklusjonskriterier og oppfølgingsansvar.
- Tydeliggjøring av prosess for saksbehandling i kommunene.
- Avdekke forankringsbehov og planlegging av forankring på tvers av kommuner, fastleger og sykehus.
- Videreutvikling av tjenesteforløp. - Utprøving av inklusjon og oppfølging av kronisk syke pasienter på sykehus.
- Utvikling av betalingsmodell for regional oppfølgingstjeneste på Agder.
- Utvikling av informasjon og opplæringspakker vedrørende forløp for personer med psykiske lidelser.
Forløp med digital hjemmeoppfølging er krevende når mange parter inngår i forløpene. Kommunene, fastlegene og sykehuset på Agder har et unikt og solid samarbeid, og kjenner hverandre godt. Samtidig er det mange personer involvert, og det gjør forankringsarbeidet krevende. InnoMed og prosjektet på Agder har i tillegg erfart at det er viktig å dokumentere kvantiative og kvalitative gevinster fra Dag 1 i slike forløp, fordi beslutningstakere i både kommunene og på sykehuset er opptatt av de samfunnsøkonomiske effektene ved vurdering av videre satsinger.
Kontaktperson
Morten Lauknes - Prosjektleder Kristiansand kommune.
Prosjekttittel: ParkinsonNet
Prosjekteier / leder: Helse Vest
Beskrivelse av prosessveiledning: ParkinsonNet er en nederlandsk modell som i 2018-2019 har blitt prøvd ut i Rogaland og Oslo. ParkinsonNet skal knytte sammen fagpersoner i kommuner og helseforetak i nettverk på tvers av nivå og fag. Nettverket skal bidra til at personer med Parkinsons sykdom får bedre tilgang til tverrfaglig kompetanse. Fra 2020 har regionale helseforetakene overtatt ansvaret fra Helsedirektoratet for videre utvikling og drift av ParkinsonNet i Norge. Det er derfor satt i gang et prosjekt i samarbeid de regionale helseforetakene, Helsedirektoratet og Norges Parkinsonforbund, ledet av Helse Vest RHF, for å utarbeide en plan for nasjonal iverksettelse av ParkinsonNet.
InnoMed støtter prosjektgruppen med hvordan prosjektet kan involvere og formalisere samarbeid med kommunene gjennom innsiktsarbeid og behovsanalyse. InnoMed støtter også prosjektet med erfaring og verktøy for utarbeidelse av aktørkart, kommunikasjons- og forankringsplan for implementering, og støtter dem i utarbeidelse faseplan for overføring av prosjekt til drift. I tillegg bidrar InnoMed sine innovasjonsrådgivere prosjektet i å definere behovet for utviklingsoppgaver og med å vurdere kobling til annet nasjonalt arbeid og løsninger.
Kontaktperson
Hilde Rudlang - Prosjektleder: Nasjonal iverksettelse av ParkinsonNet.
Prosjekttittel: Videokommunikasjon ved Diakonhjemmet sykehus
Prosjekteier / leder: Akuttmottaket på Diakonhjemmet sykehus
Beskrivelse av prosessveiledning: Akuttmottaket på Diakonhjemmet sykehus opplever et høyt press på avdelingen grunnet smittehåndteringen som Covid-19 har medført. InnoMed har bistått akuttmottaket med å gjennomføre innsiktsarbeid for å kunne vurdere tiltak som kan lette på arbeidspresset som oppleves på avdelingen. InnoMed har gjennomført observasjoner og intervjuer med ulike interessenter og på denne måten funnet frem til steg i pasientforløpet som kan effektiviseres. Et av tiltakene som InnoMed har foreslått som som tiltak er innføring av videokommunikasjon mellom pasient på smitterom og helsepersonell utenfor smitterom. Som et ledd i dette har InnoMed bistått i vurderingen og rådgivning av teknologisk videoløsning. I tillegg er det gjennomført en ROS-analyse av implementering av løsningen på akuttmottaket. Videre i prosessveiledningen kommer Innomed til å samle inn innsikt fra uttestingen av videoløsning, samt bistå med nullpunktsmålinger for å vurdere effektene av innføringen av en slik løsning.
Så langt har man gjennom prosessveiledningen lært at implementering av videokommunikasjon på et sykehus medfører liten personvernrisiko dersom man velger riktig løsning. Samtidig har man sett verdien av å samle inn god og grundig innsikt av arbeidsforløpet på avdelingen før eventuelle tiltak kan bli foreslått.
Kontaktperson
Tord Kjesbu - avdelingsleder akuttmottaket Diakonhjemmet sykehus.
Prosjekttittel: Effektive samhandlingsløsninger mellom AHUS og omkringliggende kommuner
Prosjekteier / leder: AHUS
Beskrivelse av prosessveiledning: AHUS er i ferd med å bygge opp satsning innenfor digitalt hjemmesykehus, og innenfor bruk av videoløsning i samhandlingen internt og mot eksterne partnere. AHUS har behov for å identifisere kommunale samhandlingspartnere, samt inngå avtaler om samhandlingsprosjekter på disse områdene.
InnoMed har støttet AHUS med å kartlegge kommunale helsetjenester i AHUS’ nedslagsområde med tanke på å identifisere og mobilisere kommuner og fastleger til konkrete samhandlingsprosjekter innenfor nevnte områder. InnoMed har støttet AHUS’ prosjektleder ved å opprette kontakt med mulige interessenter, herunder kommunale helsetjenester, ambulanse og AMK. InnoMed har også bidratt til å etablere møtepunkter, og har bistått med forankringsaktiviteter for å berede grunnen for tversgående samhandling.
Status for prosessveiledningen er at enkelte kommunale aktører har uttrykt interesse for samhandling, herunder Ullensaker legevakt og Sektorforum for helse og omsorg i Øvre Romerike. Videre har AHUS opprettet dialog med deler av fastlegegruppen i Nedre Romerike, og partene jobber nå i fellesskap med søknad om samhandlingsmidler fra HSØ RHF. I planlagt samhandlingsprosjekt skal det utvikles samarbeid mellom flere fastlegekontorer og AHUS ang. elektronisk innrapportering av EKG.
Kontaktperson
Jesper Ravn - Seniorrådgiver AHUS