
Pågående prosessveiledning
InnoMed støtter i dag flere prosjekter i primær- og spesialisthelsetjenesten med prosessveiledning.
Prosessveiledningen går ut på at vi støtter prosjekter i kommuner og helseforetak med kompetanse, erfaring og nyttige verktøy. Våre rådgivere gir veiledning i alt fra innsiktsarbeid, tjenestedesign, arbeid med gevinstrealisering og forankring i komplekse prosjekter.
I det følgende presenteres en oversikt over prosjektene InnoMed støtter med prosessveiledning, og hva vi støtter dem med.
Samarbeid om de som trenger det mest - SSHF
Prosjekttittel: Samarbeid om de som trenger det mest.
Prosjekteier: Sørlandet sykehus avd. Flekkefjord.
Beskrivelse av prosessveiledning: Sørlandet sykehus avd. Flekkefjord utviklet i 2019 et nytt tjenesteforløp der sykehuset samarbeider med Lyngdal, Flekkefjord, Farsund og Kvinesdal kommune. I tjenesteforløpet mottar pasienter et hjemmebesøk av fastlege og ressurspersoner fra pasientens tilhørende kommune kort tid etter utskrivelse fra sykehus.
I besøket kartlegges det hvilke behov pasienten har for å kunne ha det best mulig hjemme.
Målsetningen med prosjektet er å gi bedre kvalitet i helsetjenesten, øke samordningen og koordineringen av helsetjenesten og redusere reinnleggelser på sykehus.
InnoMed støtter prosjektet med å gi prosessveiledning og kompetanseoverføring for prosjektgruppen og involverte aktører.
InnoMed bistår på følgende måter:
- Støtte prosjektgruppen med å videreutvikle tjenesteforløpet ved og for eksempel gjennomføre innsiktsundersøkelser rundt bruk av video ved noen av hjemmebesøkene.
- Veiledning i utvikling av informasjonsskriv og rutiner tilknyttet det nye pasientforløpet.
- Bistand i forankring slik at rekrutteringen av pasienter fra sengeposter som er aktuelle brukere av det nye tjenesteforløpet effektiviseres
- Bistå og veilede om tjenesteinnovasjonsmetodikk, innsiktsarbeid, aktør-og interessentanalyse og intervjuhåndtering.
- Veilede sykehuset rundt arbeidet med forankring mot kommuner for å få til økt samhandling.
I prosjektperioden vil det bli avholdt arbeidsmøter og workshops for å sikre praktisk kompetanseoverføring. InnoMed vil se prosjektet i nær sammenheng med de initiativene som foreligger innenfor digital hjemmeoppfølging i regionen.
Kontaktperson
Christina Bruseland, Lungesykepleier ved SSHF avd. Flekkefjord
Hjemmesykehus - Møre og Romsdal
Prosjekttittel: Hjemmesykehus.
Prosjekteier: Ålesund sykehus.
Beskrivelse av prosessveiledning: Ålesund sykehus er i en tidlig fase av en satsning innenfor hjemmesykehus/digital hjemmeoppfølging. De ønsker bistand til prosesser rundt digital hjemmeovervåkning ved bruk av app av pasienter med søvnapné, intravenøs antibiotikabehandling i hjemmet og oppfølging av kreftpasienter. De ønsker også bistand til å kartlegge hyppig innlagte eldre pasienter.
Målsetningen med prosjektet er å redusere sykehusinnleggelser og tilby bedre helsetjenester for pasienter. Det er et ønske om å etablere et større tilbud av digital hjemmeoppfølging for pasienter tilknyttet Ålesund sykehus og tilhørende kommuner. For å nå målesetningen vil samhandling mellom primær- og spesialisthelsetjenesten være viktig.
InnoMed støtter prosjektet med å gi prosessveiledning og kompetanseoverføring i tjenestedesign for prosjektgruppen og involverte aktører.
InnoMed bistår på følgende måter:
- Støtte prosjektgruppen med å utvikle tjenesteforløp for de nye tjenestene innenfor digital hjemmeoppfølging/hjemmesykehus.
- Bistå og veilede rundt uttrekk av data om pasienter som får oppfølging for søvnapnè på en effektiv og hensiktsmessig måte.
- Bistå i oppstart med intravenøs antibiotika behandling i hjemmet etter SSHF-modellen.
- Bistå i å identifisere potensielle apper for å følge opp kreftpasienter.
- Veilede om tjenesteinnovasjonsmetodikk, innsiktsarbeid, aktør- og interessentanalyse og intervjuhåndtering.
- Støtte med å analysere innsikt og hvordan bruke det på en god måte.
I prosjektperioden vil det blir avholdt arbeidsmøter og workshops for å sikre praktisk kompetanseoverføring. InnoMed støtter også med å kartlegge involverte aktører og hvordan sikre god kommunikasjon som kan legge til rette for god samhandling mellom sykehuset og kommunene som er involvert.
Kontaktperson
Kjetil Roth, seksjonsoverlege lungeseksjonen - Ålesund sykehus
Akutt- og utredningssenger - UNN
Prosjekttittel: Akutt- og utredningssenger.
Prosjekteier: Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN), i samarbeid med kommuner i regionen.
Beskrivelse av prosessveiledning: Universitetssykehuset Nord-Norge bygger et nytt sykehus i Narvik (Nye UNN Narvik). Innflyttingen er planlagt til september 2024. Sykehuset skal etablere felles akutt- og utredningssenger for pasienter med akutte, sammensatte og uavklarte tilstander innenfor psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Dette prosjektet er et delprosjekt i arbeidet med etableringen av sykehuset. Narvik sykehus, helsehus og legevakt i Narvik kommune skal samlokaliseres og samdrifte dette tilbudet.
Målsetningene for prosjektet er:
- Utvikle helhetlige pasientforløp og skape bedre samhandling gjennom felles akuttsenger og et styrket somatisk tilbud.
- Sørge for at fagmiljøene psykisk helsevern, tverrfaglig spesialisert rusbehandling og somatikk tar helhetlig ansvar for pasienter med akutte, sammensatte og uavklarte tilstander.
- Tydeliggjøre de ulike fagområdenes anvsvar og arbeidsoppgaver.
- Etablere en kultur preget av god samordning av tjenester på tvers av fagområder og organisatoriske skillelinjer.
Dette prosjektet er nyskapende i form av felles samarbeid mellom kommune og helseforetak for å drifte akutt- og utredningsenger for pasienter med psykisk helseproblematikk og ruslidelser.
InnoMed bistår med følgende:
- Kartlegging av interessenter og forankringsarbeid.
- Innsiktsarbeid og behovskartlegging.
- Lage helhetlige pasientforløp.
- Gevinstarbeid.
Kontaktperson
Digital hjemmeoppfølging i region Vestland - Sunnfjord
Prosjekttittel: Digital hjemmeoppfølging i region Vestland
Prosjekteier: Sunnfjord kommune i samarbeid med E-helse Vestland, Helse Bergen, Haukeland, andre kommuner og fastleger i regionen
Beskrivelse av prosessveiledning: Kommunene i Vestland og helseforetakene i regionen samarbeider om å innføre digital hjemmeoppfølging. Prosjektet skal gjennomføre første fase av en handlingsplan som strekker seg over fem år, der målet er at alle kommunene og sykehusene i regionen gradvis innfører digital hjemmeoppfølging. I alt er 33 kommuner med i prosjektet med Sunnfjord kommune som vertskommune og prosjekteier. Flere av kommunene i Vestland deltar i Nasjonalt Velferdsteknologiprogram og har gode erfaringer med tjenesteinnovasjon, og dokumenterte gevinster fra velferdsteknologi. I tillegg er Stad kommune en av pilotkommunene i den nasjonale utprøvingen av digital hjemmeoppfølging.
Vestland ønsker å spre innføring av digital hjemmeoppfølging i regionen, med sterkt fokus på god samhandling mellom kommuner, fastleger og sykehus fra start. Det er derfor lagt vekt på samarbeid og forankring i første fase, samt avklaring av behov på tvers av aktørene. InnoMed støtter prosjektet gjennom prosessveiledning og erfaringsdeling i utvikling av tjenester for digital hjemmeoppfølging. I prosjektperioden vil det blant annet arrangeres workshops og arbeidsmøter for å sikre kompetanseoverføring om tjenesteinnovasjon og innføring av digital hjemmeoppfølging.
InnoMed bistår med følgende:
- Veilede i kartlegging av behov og identifisering av målgrupper.
- Tydeliggjøre inklusjonskriterier og ansvarsfordeling mellom aktørene.
- Støtte prosjektgruppen i forankringsarbeidet og etablering av samarbeid på tvers av primær- og spesialisthelsetjenesten.
- Støtte prosjektgruppen i utvikling av tjenesteforløp og dokumentere gevinster.
- Erfaringsdeling fra andre regioner som har tatt i bruk digital hjemmeoppfølging.
Kontaktperson
Kari Eidnes Bjørkheim, Prosjektleder, E-helse Vestland.
Ny løsning for behandlingshjelpemidler - AHUS
Prosjekttittel: Ny løsning for behandlingshjelpemidler
Prosjekteier: Akershus universitetssykehus (AHUS)
Beskrivelse av prosessveiledning: Avdelingen for behandlingshjelpemidler på AHUS og i Vestre Viken opplever en sterk vekst. Pasienter, pårørende og kommunehelsetjeneste henvender seg i dag til de via telefon og arbeidsprosessene er manuelle. Fra 2017 til 2019 har de gått fra 18000 til 55000 leveringsordre. Veksten fortsetter og alle ressurser brukes til å håndtere disse henvendelsene, noe som gjør at lovpålagte oppgaver som opplæring og veiledning må prioriteres bort.
Nye tjenesteforløp for behandlingshjelpemidler skal etableres og behovene til ny løsning for behandlingshjelpemidler kartlegges. Det er behov for å samarbeide med kommunehelsetjenesten for å kunne utvikle en best mulig tjeneste. Prosjektet er i konseptfasen og InnoMed bidrar med rådgiving, arkitektur og tjenestedesign.
Kontaktperson
Kjersti Linneberg
Helsetjenester på nye måter - Sykehuset Innlandet
Prosjekttittel: Helsetjenester på nye måter
Prosjekteier: Sykehuset Innlandet
Beskrivelse av prosessveiledning: Sykehuset Innlandet og KS Innlandet samarbeider om etablering av Helsefellesskap i Innlandet. Sentralt i arbeidet med etableringen av Helsefelleskapet er å få på plass samarbeidsstrukturer som sikrer god samhandling mellom Sykehuset Innlandet og de kommunene som er i sykehusets opptaksområde.
I prosjektet ønsker de å utforske hvordan de kan organisere seg for å gi bedre tjenester til pasienter med kroniske lungelidelser. Denne pasientgruppen er en stor og ressurskrevende gruppe som mottar tjenester på tvers av omsorgsnivåene. Sykehuset Innlandet ønsker sammen med helseregion Sør-Gudbrandsdal å utvikle helhetlige helsetjenester til lungepasientene. Prosjektet er i konseptfasen og InnoMeds bidrag er rådgiving i konseptfasen. Vi skal også bidra til utvikling og samskaping av nye pasientforløp på tvers av kommuner og sykehus, samt veiledning i bruk av teknologi i rehabiliteringsforløp. Arbeid med gevinstrealisering og finansieringsmodeller vil også være en sentral del av det InnoMed bidrar på.
Kontaktperson
Integrert Akuttmedisinsk kjede - Sykehuset Innlandet
Prosjekttittel: Integrert Akuttmedisinsk Kjede ved Sykehuset Innlandet
Prosjekteier: Sykehuset Innlandet
Beskrivelse av prosessveiledning: Sykehuset Innlandet har tatt initiativ til et samhandlingsprosjekt med kommuner i Innlandet for å utvikle en bedre integrert akuttmedisinsk kjede. Bakgrunnen til dette er at i grisgrendte områder erfarer ambulansetjenesten en økende grad av lavere aktivitet. Eksempelvis har ambulansetjenesten i Engerdal kommune hatt et aktivitetsnivå på kun 8-12% de senere årene. I tillegg har de prehospitale og kommunale helsetjenestene opplevd utfordringer med å sikre kompetanse og rekruttering av helsepersonell.
Sykehuset Innlandet sitt mål med dette prosjektet er å etablere en integrert akuttmedisinsk kjede basert på bedre samhandling. Bedre samhandling mellom ambulansepersonell i spesialisthelsetjenesten og helsepersonell i primærhelsetjenestene kan bidra til mer effektiv ressursutnyttelse. I tillegg kan det styrke kompetanse og gjøre arbeid i både primær- og spesialisthelsetjenestene i distriktene mer attraktivt. Sykehuset innlandet, Engerdal og Trysil kommune skal samarbeide i dette prosjektet.
InnoMed veileder i oppstartsfasen av prosjektet og støtter på følgende måter:
- Gi prosessveiledning i innsiktsmetodikk og bistå med tidlig forankring.
- Støtte arbeidet med å skape og tilrettelegge for samhandling mellom kommuner og sykehus.
- Støtte arbeidet med å involvere og fasilitere for møter mellom relevante aktører i den akuttmedisinske kjeden.
InnoMed bidrar også med kompetanseoverføring om tjenesteinnovasjon til prosjektdeltakere og bistår med verktøy for innsiktsarbeid, interessentanalyser og intervjuhåndtering.
Kontaktperson
Geir Kristoffersen, Divisjonsdirektør, Prehospitale tjenester
Digital hjemmeoppfølging - Frøya
Prosjekttittel: Digital hjemmeoppfølging og observasjonsrom på Frøya
Prosjekteier: Frøya kommune
Beskrivelse av prosessveiledning: Frøya kommune etablerer et observasjonsrom for å forbedre digital samhandling og beslutningsstøtte mellom sykehus og kommunehelsetjenester. Observasjonsrommet blir en del av et nytt helse- og omsorgssenter i kommunen, og skal ferdigstilles i 2021.
Observasjonsrommet skal legge til rette for digital hjemmeoppfølging, redusere transportkostnader og unngå lang reisevei for pasienter. Tjenestene skal også bidra til å skape helhetlige og koordinerte tjenester for brukeren i overgangen mellom spesialist- og primærhelsetjenesten, samt forbedre digital samhandling og beslutningsstøtte mellom sykehus og kommunehelsetjenester.
Frøya kommune skal utarbeide tjenesteforløp for ulike brukergrupper for å utforske hvordan observasjonsrommet kan bidra til effektiv digital samhandling og tjenesteytelse. Det er viktig for Frøya å involvere andre aktører i utviklingen av tjenestetilbudet. Aktuelle aktører fra kommunen, St. Olavs hospital og fastleger i kommunen skal involveres i arbeidet med å etablere nye tjenesteforløp.
InnoMed støtter prosjektet med å gi prosessveiledning og kompetanseoverføring i tjenestedesign for prosjektgruppen og involverte aktører.
InnoMed bistår på følgende måter:
- Veilede om tjenesteinnovasjonsmetodikk.
- Veilede om innsiktsarbeid, aktør- og interessentanalyse og intervjuhåndtering.
- Støtte med å analysere innsikt og hvordan bruke det på en god måte.
- Støtte prosjektgruppen med å videreutvikle tjenesteforløp.
I prosjektperioden vil det bli holdt kurs og workshop om tjenestedesign for å sikre praktisk kompetanseoverføring til kommunen. InnoMed støtter også med å kartlegge involverte aktører og hvordan sikre god kommunikasjon som legger til rette for samhandling og kontakt fremover.
Kontaktperson
Samhandlingsforløp barn og unge - Helse Fonna
Prosjekttittel: Samhandlingsforløp for barn og unge
Prosjekteier: Helse Fonna, Helse Vest RHF
Beskrivelse av prosessveiledning: I prosjekt for barn og unges helsetjeneste er det utviklet syv samhandlingsforløp som beskriver et helhetlig tilbud til barn og unge på tvers av kommunene og spesialisthelsetjenesten. Forløpene fungerer som et kart over tjenestene, og beskriver de ulike tjenestenes roller, ansvar og oppgavefordeling. Prosjektet startet i Helse Fonna, og samhandlingsforløpene videreutvikles og implementeres nå på tvers av helse Helse Vest og alle kommunene. I tillegg kartlegger prosjektet behov for digital understøttelse av samhandlingsforløpene.
InnoMed bistår på følgende måter:
- Veiledning i planlegging av implementering og videreutvikling av implementeringsmetodikk.
- Veiledning i arbeidet med å avdekke brukerbehov for digital løsning.
Kontaktperson
Bruk av videokommunikasjon i akuttmottaket
Prosjekttittel: Videokommunikasjon ved Diakonhjemmet sykehus
Prosjekteier / leder: Akuttmottaket på Diakonhjemmet sykehus
Beskrivelse av prosessveiledning: Akuttmottaket på Diakonhjemmet sykehus opplever et høyt press på avdelingen grunnet smittehåndteringen som Covid-19 har medført. InnoMed har bistått akuttmottaket med å gjennomføre innsiktsarbeid for å kunne vurdere tiltak som kan lette på arbeidspresset som oppleves på avdelingen. InnoMed har gjennomført observasjoner og intervjuer med ulike interessenter og på denne måten funnet frem til steg i pasientforløpet som kan effektiviseres. Et av tiltakene som InnoMed har foreslått som tiltak er innføring av videokommunikasjon mellom pasient på smitterom og helsepersonell utenfor smitterom. Som et ledd i dette har InnoMed bistått i vurderingen og rådgivning av teknologisk videoløsning. I tillegg er det gjennomført en ROS-analyse av implementering av løsningen på akuttmottaket. Videre i prosessveiledningen kommer Innomed til å samle inn innsikt fra uttestingen av videoløsning, samt bistå med nullpunktsmålinger for å vurdere effektene av innføringen av en slik løsning.
Så langt har man gjennom prosessveiledningen lært at implementering av videokommunikasjon på et sykehus medfører liten personvernrisiko dersom man velger riktig løsning. Samtidig har man sett verdien av å samle inn god og grundig innsikt av arbeidsforløpet på avdelingen før eventuelle tiltak kan bli foreslått.
Kontaktperson
Tord Kjesbu - avdelingsleder akuttmottaket Diakonhjemmet sykehus.
Utprøving av digital hjemmeoppfølging - Agder
Prosjekttittel: Utprøving av digital hjemmeoppfølging på Agder
Prosjekteier / leder: E-Helse Agder
Beskrivelse av prosessveiledning: Kommunene på Agder og Sørlandet sykehus (SSHF) har flere pågående tiltak som handler om digital hjemmeoppfølging: kommunene gjør oppfølging av kronisk syke pasienter med KOLS, diabetes og hjertesvikt samt oppfølging av personer med psykisk sykdom. Sykehuset har etablert forløp for personer med leddgikt, innen psykiatri, og nyfødte barn. Både kommunene og sykehuset benytter digital hjemmeoppfølging til oppfølging av Covid-19-smittede pasienter. I forløp for kronikere, jobber nå kommunene inkludert fastleger og sykehuset med sømløse forløp hvor pasienten opplever en helhetlig tjeneste med digital hjemmeoppfølging på tvers av forvaltningsnivå.
Agder-samarbeidet har tidligere deltatt i Norsk Forskningsråds utprøving av forløp for kronisk syke pasienter, og deltar nå i den nasjonale utprøvingen i regi av Nasjonalt Velferdsteknologiprogram. Til sammen har nå ca. 160 pasienter tjenester med digital hjemmeoppfølging på Agder.
InnoMed bistår med følgende:
- Tydeliggjøring av inklusjonskriterier og oppfølgingsansvar.
- Tydeliggjøring av prosess for saksbehandling i kommunene.
- Avdekke forankringsbehov og planlegging av forankring på tvers av kommuner, fastleger og sykehus.
- Videreutvikling av tjenesteforløp. - Utprøving av inklusjon og oppfølging av kronisk syke pasienter på sykehus.
- Utvikling av betalingsmodell for regional oppfølgingstjeneste på Agder.
- Utvikling av informasjon og opplæringspakker vedrørende forløp for personer med psykiske lidelser.
Forløp med digital hjemmeoppfølging er krevende når mange parter inngår i forløpene. Kommunene, fastlegene og sykehuset på Agder har et unikt og solid samarbeid, og kjenner hverandre godt. Samtidig er det mange personer involvert, og det gjør forankringsarbeidet krevende. InnoMed og prosjektet på Agder har i tillegg erfart at det er viktig å dokumentere kvantiative og kvalitative gevinster fra dag 1 i slike forløp, fordi beslutningstakere i både kommunene og på sykehuset er opptatt av de samfunnsøkonomiske effektene ved vurdering av videre satsinger.
Kontaktperson
Del dine tanker og erfaringer i vårt kommentarfelt
Velkommen til kommentarfeltet. Vi ønsker en god og saklig diskusjon rundt temaet.